Terug naar Vakantiepagina Ad en Trudy

Traditioneel wordt éénmaal per jaar de overwinning op de Moren gevierd.

De Moren hebben vele eeuwen lang Spanje overheerst. De optochten en feesten zijn in Spanje altijd erg indrukwekkend. Kosten noch moeite worden dan gespaard en resulteert dan ook altijd in prachtige optochten met kleurrijk geklede mensen. Kortom prachtige beelden!! Lees meer over de geschiedenis van Spanje.... en specifiek die over

de Moren in Spanje.


In 711 trok een islamitisch leger het water over tussen Spanje en Marokko. De meeste van de 7000 soldaten waren pas bekeerde Marokkaanse berbers. De aanvoerder was de nog jonge Tarik ibn Zaid, een berber en vrijgelaten slaaf. Ze gingen te land aan de voet van de berg die zijn naam kreeg: Jebel Tarik. Later werd dit verbasterd tot Gibraltar.


De Marokkanen boekten grote successen. Binnen een paar jaar kwam heel Spanje onder islamitisch gezag. In 714 stak het leger de Pyreneeën over en bezette Narbonne, Carcassone en Bordeaux. Pas veertien jaar later wist de Franse koning Karel Martel de Moren, zoals moslims in Europa werden genoemd, bij Poitiers terug te dringen. Lange tijd zou de rivier de Ebro in Noord-Spanje de grens vormen tussen het Frankische Rijk en 'al-Andaloes', islamitisch Spanje.

De strijd ging door. De christenen begonnen aan de herovering, de 'Reconquista'. Na 1212 hadden ze de meeste Andalusische steden weer terug. Alleen Granada bleef nog twee eeuwen een islamitisch koninkrijk. In 1492 viel de stad. Tienduizenden moslims vluchtten naar Marokko. Lees meer.....  en meer....

De verovering van Grenada in 1492 betekende het eind van de 'Reconquista'.

Feest van de Morros in Altea, Spanje in 2013 ter gelegenheid van de overwinning en verdrijving van de Moren uit Spanje in 1492.

(Zie hier onder de geschiedenis en achtergronden van het feest)

De invasie in 711